HISpec is een machine fabrikant in Ierland. Het maakt sinds 1988 machines voor boeren en loonwerkers. Hispec produceert onder andere mesttanken, bemesters, meststrooiers, voermengwagens en silagewagens. De machines staan bekend om de degelijkheid van de constructie en de eenvoud van de bediening. In Ierland zijn de omstandigheden zwaar, met grote heuvels en veel stenen. De machines zijn daarom uitermate degelijk gebouwd. De machines zijn ook modern en de meststrooiers zijn o.a. te voorzien van een weeginrichting met een strooicomputer.

Xcel meststrooier

De Xcel meststrooier van Hispec is uniek in zijn soort. Deze meststrooier maakt gebruik van een shredderrotor.

De rotor is voorzien van hardox klepels van 12mm. De rotor draait tegen de wijzers van de klok in. Het te strooien materiaal wordt hierdoor opgetild en tegen de hardox achterklep aan geslingerd en valt dan op de strooiplaten.

Hierdoor wordt het te strooien materiaal verpulverd en kan de machine alle soorten mest verwerken. Er is een maximum strooibreedte te realiseren van 24 meter, afhankelijk van het te strooien materiaal.

De meststrooier is gebouwd tot vermogens van 200 pk. De bediening is zeer eenvoudig, maar kan uitgebreid worden met weeginrichting en is strooien op gps door middel van taakkaarten mogelijk. Onder de strooier kunnen verschillende bandenmaten worden gemonteerd.